Systémy číslování velikostí bot

Pro označení velikosti bot používají výrobci obuvi několik systémů číslování. Anglický a americké systémy vycházejí z délky chodidla v palcích. Obvykle jsou velikostní řady poločíselné, polovině čísla odpovídá délka 1/6 palce, tedy 4,233 mm.

Dětské anglické (UK) číslování začíná na délce chodidla 4 palce a této hodnotě přiřazuje číslo 1. Stupnice končí číslem 13 (tedy 8 palců), případně 13,5. Americké dětské číslování má hodnoty o 1 vyšší než anglické, tedy velikost US dětská = velikost UK dětská + 1.

Anglické číslování obuvi pro dospělé (UK) začíná nulou na délce chodidla 8 palců, čísla 0 ani 0,5 se nepoužívají, místo toho se používá dětské číslování 13 a 13,5. Americké číslování se odlišuje pro dámskou a pánskou obuv, obě americké stupnice opět mají stejný krok jako číslování anglické. Velikost US dámská = velikost UK + 2, velikost US pánská = velikost UK + 1.

Francouzské číslování, dnes již označované jako evropské (EU), vychází z délky stélky, což je vnitřní světlost boty (přibližně délka vkládací vložky). Rozdíl mezi délkou stélky a délkou chodidla je 10 mm (stélka je delší). Jako jednotka francouzského číslování se používá délka obuvnického stehu, který měří 6,66 mm. Nerozlišuje se dětské a dospělé číslování.

Metrické systémy jsou dva. Mondo systém (mondopoint), který měří délku chodidla v mm, a metrický centimetrový systém, který měří délku stélky v cm. Délka stélky je normově délka chodidla + 10 mm, vložka obuvi je obvykle v rozsahu délka chodidla + (6-10) mm.

Tabulka dětských velikostí LOWA pro dětskou obuv používá číslování evropské (francouzské – EU). Následující tabulka ukazuje, jak naměřením délky chodidla dítěte zjistíme, jakou velikost boty bychom měli zkoušet.

Pro dospělou obuv využívá LOWA zásadně číslování anglické s poločíselným krokem. Převodová tabulka opět ukazuje, jak změřením délky chodidla můžeme odhadnout vhodnou velikost boty v anglickém nebo francouzském číslování.