Jak vybrat správnou velikost bot při nákupu

Botu zásadně zkoušíme s typem ponožky, který budu v botě používat. Silná ponožka může změnit optimální velikost boty o půl až jedno číslo.

Boty zkoušíme vždy od většího čísla k menšímu. Otlačení nohy v malé botě může ovlivnit následné zkoušení. Botu zkoušíme vždy řádně zašněrovanou.

Kotníková obuv většinou umožňuje oddělit utažení v nártové části a části kotníkové. V oblasti nártu musí být noha pevně fixována, aby nemohla při sestupu po svahu dolů klouzat do špičky. Pokud se noha při sestupu posouvá v botě dopředu, může dojít k otlakům prstů a prodření membránové podšívky ve špičce. Prodejna by měla mít k dispozici nakloněnou podložku, na které je možné sestup simulovat.

Kotníková část boty díky oddělenému šněrování může být šněrována volněji, přesto by během kroku nemělo docházet ke zvedání paty v botě. Opět hrozí otlaky na patě a prodírání podšívky.

Délka chodidla není jediným parametrem, který určuje správnou velikost. Významnou roli hraje i šířka chodidla a výška nártu. Proto se kromě standardní velikostní řady vyrábí obuv LOWA i ve variantě S (zúžený střih) a WXL (rozšířený střih s vyšším nártem). Některé klíčové modely LOWA se vyrábějí i v provedení Extra, tedy ve velikostech od 13,5 – 15 (UK).

Nezaměňujte dámské a pánské modely, liší se střihem (šířka, výška nártu), tuhostí odpružení i tuhostí torzního stabilizátoru.

Následující tabulka Vám pomůže odhadnout velikost boty v číslování LOWA podle délky Vašeho chodidla. Přesto je třeba botu před koupí řádně vyzkoušet.