Marek Pavala – FUEGO

Marek Pavala je kuchař, kterého nepřehlédnete. Charismatický, potetovaný, talentovaný.

Marek Pavala

Svůj kuchařský um ukázal poprvé na soutěži MasterChef v roce 2012, kde skončil třetí. Původně vystudovaný fotograf, který miloval architekturu a počítačovou postprodukci, se vzápětí upsal ostrým nožům a vařečkám. Profesionální kuchařskou kariéru po soutěži zahájil ve velkém: dostal na starost restauraci Pierre Paul Jacques. V kuchyni byl sám, sám nakupoval suroviny, dělal přípravy, vařil, obstarával servis – to všechno i pro 40 hostů naráz! Byla to škola jako „řemen“.

Po půl roce odešel do restaurace Riccarda Lucque, párkrát si zavařil v Aromi i v La Finestra a postupně měl příležitost dívat se pod ruce těm nejlepším, ať už to byl sám Riccardo Lucque, Tomáš Černý z Finestry, Zdeněk Pohlreich nebo michelinští kuchaři z Itálie (Moreno Cedroni, Steffano Ciotti). Zhruba po dvou letech pak odešel na volnou nohu a osamostatnil se. Na chvíli se vrátil do soutěže MasterChef – nikoliv jako soutěžící, ale jako ten, který se staral o všechno, co v téhle soutěži souvisí s jídlem. Coby podnikatel zajišťuje i catering, při natáčení jednoho reklamního spotu dělal osobního kuchaře pro hvězdu první velikosti, Arnolda Schwarzeneggera.

Projekt Fuego vznikl z potřeby vzdálit se alespoň na chvíli z města a vrátit se ke kořenům. Uvědomit si skutečné hodnoty a zapomenout na všední starosti. A jak toho všeho dosáhnout lépe než v přírodě, u ohně a se spoustou fantastického jídla?

Marek o projektu řekl: „Fuego je kočovná škola vaření. Naší kuchyní je příroda, nepotřebujeme vzduchotechniku ani konvektomaty. Veškeré vaření se děje na otevřeném ohni, suroviny se připravují pod modrou oblohou a hostina se odehrává v obrovském yurtovém stanu, vystlaném perskými koberci a pravými kožešinami.“

Jedním ze dvou hlavních sponzorů projektu Fuego je firma NORDISK, která společně s námi poskytla pro projekt stany, karimatky, spací pytle a další kempingové potřeby.