Čištění a praní

Moderní prodyšné a přitom vodonepropustné textilní materiály si mohou své unikátní vlastnosti zachovat jen při správné údržbě. To se týká nejen případných oprav, ale i pravidelného čistění a obnovování impregnace.

Pravidelné čištění tkaniny má za cíl nejen odstranění nečistot z povrchu tkaniny, ale také oživení prodyšnosti aktivní vrstvy, jejíž póry se nečistotami zanášejí. Obvyklé prací prostředky obsahují velmi účinné detergenty, ale také mnoho příměsí pro zjasnění barev apod. Vyšší koncentrace silných detergentů obsažených v pracích prášcích sice účinně odstraňují znečistění, ale k jejich úplnému odstranění z čištěné látky je třeba mnohonásobné máchání v čisté vodě (dvojnásobné až trojnásobné oproti běžnému pracímu cyklu).

Navíc určité složky, např. „zjasňovače“ barev, nemají být během pracího cyklu vůbec vymáchány, ale mají na tkanině ulpět a následně vytvářet iluzi dokonale čisté tkaniny (např. díky vlastní fluorescenci).  Jakákoli rezidua, která po praní zůstanou na polopropustné vrstvě, výrazně zhoršují její prodyšnost. I když výrobci polopropustných tkanin připouštějí praní v běžných pracích prostředcích, nedělejte to. Používejte jen tekuté prací prostředky prodávané ve sportovních prodejnách, které byly vyvinuty speciálně na praní polopropustných tkanin. Mají sice o trochu nižší prací schopnost, ale odstraní se při běžném máchání a oživí Vám výrazně prodyšnost polopropustné vrstvy. Nižší prací schopnost těchto přípravků je třeba kompenzovat tím, že na silně znečistěná místa (manžety rukávů, límec) před vložením do pračky nanesete trochu koncentrovaného pracího prostředku, necháte jej několik minut působit, a pak ještě znečistěné místo překartáčujete jemným kartáčkem. Nepřekračujte doporučená dávkování pracího prostředku. Cena vyprání ve speciálním pracím prostředku pro polopropustné tkaniny je od 15,- do 30,- Kč na jednu náplň pračky (podle velikosti balení pracího přípravku).
Prací přípravky REVIVEX byly speciálně vyvinuty firmou McNETT jako doplněk k impregnačním prostředkům REVIVEX. Podle našich zkušeností se řadí mezi nejlepší specializované prací prostředky na trhu, a to se týká i jejich prací schopnosti.

Pokud jste již na technické oblečení použili běžný prací prášek a máte pocit, že je třeba oživit prodyšnost aktivní vrstvy, existuje i přípravek, který je do jisté míry schopen rezidua zanesená praním z membrány odstranit. Pracuje na principu enzymatického působení a obsahuje speciální mikrobiální struktury, které se uvedenými rezidui živí, a po vysušení látky zahynou. Pak jsou následně z látky vymáchatelné během jednoho máchacího cyklu. Přípravek je určen pro čištění a odpachování neoprenových obleků, ale provedená měření prokázala jeho schopnost oživit i prodyšnost polopropustných vrstev. Přípravek je k dostání ve většině outdoorových prodejen pod názvem Revivex Odor Eliminator (dříve Mirazyme). K oživení polopropustné vrstvy použijte maximálně dvojnásobné dávkování (tj. jedna odměrka na 20 l vlažné vody, ne teplejší než 40°C). Do takto připraveného roztoku namočte čištěný oděv, nechte pořádně prosáknout, asi po 5 minutách jej vyjměte, neždímejte, položte na plocho nebo pověste na ramínko, a nechte 12 hodin ležet při běžné teplotě. Pak lze oděv odstředit a nechat volně pověšený uschnout. Po vysušení oděv znovu namočíme do čisté vody a vymácháme, případně aplikujeme jeden máchací cyklus v pračce. Poté odstředíme a necháme uschnout. Chemické čištění zátěrovaných i membránových tkanin většinou není vhodné.