Hydrolýza polyuretanu

Outdoorová obuv má většinou jako součást podešve tlumící mezivrstvu z vypěněného polyuretanu. Tento materiál není zcela chemicky stálý. Stárne a postupně se rozpadá vlivem chemického procesu, který se nazývá hydrolýza. K rozpadu a tím nefunkčnosti podešve dochází standardně v našich klimatických podmínkách za 7-11 let od data výroby. Mechanické cyklické namáhání polyuretanové mezivrstvy prodlužuje její životnost, tedy bota, ve které se pravidelně chodí, vydrží z hlediska hydrolýzy déle než bota uskladněná. Na rychlost hydrolýzy mají vliv také klimatické podmínky, časté střídání vysokých a nízkých teplot a kolísání vlhkosti hydrolýzu urychluje. Zejména v tropickém podnebí s vysokými teplotami a vysokou vlhkostí se životnost polyuretanové mezivrstvy výrazně zkracuje.

Tlumící mezivrstvu lze také vyrobit z etylen-vinyl-acetátu (EVA), který je chemicky stálý, ale proti polyuretanu má výrazně nižší odolnost vůči mechanickému namáhání.  Podešev s tlumící mezivrstvou EVA má životnost 2.000–3.000 km.  Každý uživatel tak musí rozhodnou, co je pro něj výhodnější, zda 2.000-3.000 km nebo 7-11 let.

U bot lepených, kde lze podešev vyměnit, je rozhodování jednodušší. Nesmíme ale zapomenout vždy po  6-7 letech nechat podešev vyměnit.

Polyuretanová mezivrstva zničená hydrolýzou