I-Lock

I-Lock je zamykací očko pro dvouzónové šněrování

U kotníkové obuvi je vhodné pro zvýšení komfortu silněji utáhnout nártovou oblast a volněji šněrovat horní kotníkovou část. Správně utažená nártová oblast zabraňuje nežádoucímu posouvání nohy v botě dopředu při setupu strmým svahem. Naopak volněji šněrovaná horní část šněrování je pro chůzi příjemnější. Jak ale zajistíme, aby se během chůze spodní část šněrování neuvolnila?

Pokud se užívalo klasické šněrování s očky nebo háčky bez uzamykací funkce, doporučovalo se za posledním očkem nártové části tkaničky při křížení 2-3 x podtočit a pak pokračovat v dalším šněrování už volněji. Je to poněkud pracné, ale vcelku účinné.

Výrobci háčků proto přišli s nápadem úžlabí posledního háčku na nártové části upravit. Běžný průřez úžlabí ve tvaru U, kterým tkanička volně prochází, nahradili průřezem ve tvaru V, do něhož tkanička zapadne se samosvorným efektem a povolování šněrování pod háčkem je tím omezeno.

Tento způsob byl u obuvi LOWA využíván již mnoho let. Nyní LOWA přichází s mnohem komfortnějším řešením, speciálním patentovaným očkem I-LOCK, který z hlediska jednoduchosti užívání představuje výraznou inovaci. Jak očko I-LOCK pracuje je patrné z následující animace. V animaci je i ukázka správného šněrování, pokud máte jazyk opatřen systémem X-lacing.