Klima systém aktivní ventilace

Odvětrání vlhkosti vypocené nohou v botě je základní podmínkou pro dosažení klimatické pohody při chůzi. Na chodidle nohy je vysoká koncentrace potních žláz a množství vyprodukovaného potu při intenzivní chůzi může být i vyšší než 0,05 l/hod.

Dříve to turisté řešily nošením dvou silnějších ponožek. Ty jednak vlhkost pohlcovaly, a jednak pohyb nohy nahoru a dolů v botě během chůze působil jako píst, který nasával strukturou ponožky suchý vzduch zvenčí a vyfukoval vlhký vzduch ven. Nadměrný pohyb nohy se třením mezi ponožkou a nohou zejména na patě ovšem způsoboval puchýře.

To se ale Lorenzi Wagnerovi podařilo v 50.letech minulého století vyřešit systémem aktivní ventilace. Nápad spočíval v tom, že do boty nosíme jen jednu tenkou nebo středně silnou ponožku a optimální pohyb nohy pro dosažení pumpovacího efektu zajistí speciální deformovatelná vložka.

Nasávaný vzduch vniká do boty perforací na horním okraji svršku boty, prochází polstrováním s otevřenou pórovou strukturou a dále drobnými otvory v kožené podšívce. Stejně probíhá i vyfukováním vlhkého vzduchu při každém kroku. Perforovaná kožená podšívka může být nahrazena i membránovou prodyšnou podšívkou (GORE-tex a pod.).

Tento nápad již nepodléhá patentové ochraně a je využíván většinou renomovaných výrobců outdoorové obuvi.