Odlišnosti dámské obuvi

Následující obrázek označuje veškeré odlišnosti mezi pánskou a dámskou turistickou obuví. Respektování těchto odlišností při konstrukci obuvi má zásadní význam pro uživatelský komfort a dokonalou funkčnost. 

První odlišnost je již ve střihu. Tvar průměrné dámské nohy (oranžová linie) a pánské nohy (černá linie) se liší. Dámská bota musí být užší, ale s vyšším nártem.

Druhá zásadní odlišnost je v tom, že ženy mnohem více trpí otlaky na Achillovce. Proto se zadní vykrojení svršku boty u dámské obuvi navrhuje hlubší s měkčím, více polstrovaným lemem (označen zeleně).

Třetí, a také zcela zásadní, odlišnost je v odpružení či tlumení rázů při došlapu. Ženy obecně váží méně než muži a proto materiál tlumící mezipodešve (označen modře) by měl mít pro zajištění správného tlumení menší tuhost. To znamená používání speciálních dámských podešví s vyšším vypěněním polyuretanové tlumící mezivrstvy.

Pro zvýšení celkového komfortu se při polstrování dámských trekingových bot používá viskoelastická pěna (pěna s tvarovou pamětí) a to jednak na jazyku a jednak ve vnitřní vložce (označeno fialově). Lowa pro tuto úpravu používá označení Balance. Do vnitřní vložky Balance se noha částečně „zaboří“, což omezí její klouzání vpřed. To uživatelky určitě ocení při delších sestupech.