Ošetřování outdoorové obuvi

Nejlepším materiálem pro výrobu turistické obuvi je kvalitní kůže hovězího dobytka chovaného volně v horských oblastech. Surová kůže po odchlupení a odstranění tukové vrstvy má tloušťku 6-8 mm a pro další zpracování se štěpí na vrstvy předepsané tloušťky.

Nejkvalitnější je vnější (vrchní) vrstva, ze které vzniká po vyčinění tzv. lícová useň. Pokud je její povrch upraven broušením pro získání sametově matného vzhledu, nazývá se nubuk. Obrácená lícová useň (hladkou stranou dovnitř) se nazývá velur, někdy nesprávně semiš.

Z vnitřní odštěpené vrstvy vzniká tzv. štípenková useň, která se obvykle nazývá semiš. V současnosti existují metody jak tlakovým žehlením semiš zhutnit a tím jej zkvalitnit.

Obuvnické usně, které jsou používány pro výrobu kvalitní turistické obuvi, jsou během procesu činění napouštěny speciálními přípravky zaručujícími vodoodpudivost usně po celou dobu životnosti obuvi. Tomuto procesu se říká hydrofobizace. Přesto je nutné, aby uživatel obuv pravidelně a správně udržoval, neboť jen tak lze zajistit její plnou funkčnost a dlouhou životnost. Pravidelná údržba je pro životnost obuvi nezbytná.

Ošetřování obuvi plní několik funkcí:
* Jednou z nich je odstranění nečistot a uchování původního vzhledu obuvi co nejdéle.
* Druhou je zachování vodoodpudivosti povrchu usně, což je velmi důležité pro prodyšnost bot s GORE-texovou membránou.
* Třetí, také velmi důležitou funkcí, je zajištění dlouhé životnosti obuvi. Udržení vláčnost usně je z tohoto hlediska jednou z priorit, neboť ztvrdlá useň může poškodit švy a při ohybu i praskat. Je třeba promazat kolagenová vlákna, z nichž se useň skládá, aby se snížilo tření mezi nimi při ohybu usně.

Přípravky k ošetřování usňových částí svršku obuvi

V minulosti se hojně využívaly pro ošetření outdoorové obuvi s GORE-texovou membránou přípravky na bázi fluorokarbonů (PFC). Bylo prokázáno, že PFC jsou chemické látky extrémně odolné vůči rozkladu, a to jak v životním prostředí, tak v lidských tkáních. Podle mnoha vědeckých studií existuje přímá souvislost mezi těmito chemickými látkami a zvýšeným výskytem zdravotních poškození. Vzhledem ke všem výše uvedeným důvodům jsou fluorokarbonové přípravky považovány za potenciálně nebezpečné, a proto bylo přistoupeno k jejich omezování až zákazu. Tyto zákazy měly mnoho výjimek, ale od roku 2023 už tyto výjimky neplatí. Proto od roku 2023 nebude možné vodoodpudivé impregnace na bázi fluorokarbonových sloučenin používat.

Vyvstává tedy otázka, čím fluorokarbonové impregnace nahradit? V úvahu přicházejí zejména impregnace na bázi silikonových sloučenin, případně vosků. Jako ideální se jeví směsné přípravky a ty se liší poměrem jednotlivých složek.

Na turistickou a horolezeckou obuv nesmí být použity běžné krémy na obuv obsahující živočišné tuky. Ty nadměrně změkčují useň, která je pak náchylná k mechanickému poškození a také nedrží tvar. Navíc nevhodné tuky narušují hydrofobní úpravu.

Jednou z možností je přípravek Sno-Seal od firmy ATSKO, jehož převládající účinnou složkou je včelí vosk. Jeho částečnou nevýhodou je, že mění původní vzhled usně. Obuv je po každé jejich aplikaci tmavší a lesklejší. Často se však toho nemusíme obávat. Pro představu přikládáme obrázek světlé obuvi pravidelně ošetřované Sno-Sealem:

Z hlediska funkčnosti jsou přípravky na bázi vosku velmi vhodné, zejména pro obuv, která je používána v těžkých klimatických i terénních podmínkách, kdy preferujeme funkčnost před zachováním módního matného vzhledu.

Přípravky LOWA

Mezi nejkvalitnější směsné přípravky k údržbě turistické obuvi patří přípravky LOWA, které vyrábí firma Collonil. Jsou jednak ve formě krému a jednak spreje.


LOWA Active Cream a LOWA WaterStop Pro

LOWA ACTIVE CREAM je pastovitý přípravek k ošetření obuvi s koženým svrškem. Přípravek je bezbarvý (vyrábí se i černá varianta), ale dočasně mírně ztmavuje ošetřovanou useň. Zachovává u nubuku a semiše původní matný vzhled. Je třeba jej používat minimálně jednou za 2 týdny užívání obuvi a vždy po každém sušení mokré obuvi.

Návod: Krém se nanáší na čistou suchou obuv. Po rozetření počkáme, až se krém vsákne do ošetřované usně a poté kartáčem rozleštíme. Obuv je připravena k použití po zaschnutí, což podle teploty může trvat i několik hodin. Nejlépe je obuv ošetřovat večer a nechat zaschnout přes noc.

LOWA WATERSTOP PRO je sprejový přípravek k ošetření obuvi s koženým a textilním svrškem. Přípravek nemění zbarvení usně a zachovává u nubuku a semiše původní matný vzhled. Je ale třeba jej používat častěji než krémy a gely, minimálně jednou za každý týden užívání obuvi a vždy po každém sušení mokré obuvi.

Návod: Sprej se nanáší na čistou suchou obuv. Po lehkém nástřiku počkáme, až se kapalina vsákne do ošetřovaného materiálu (useň, tkanina) a poté nástřik ještě jednou opakujeme. Zapracování kapaliny do usně rukou pomáhá urychlit celý proces. Obuv je připravena k použití po zaschnutí nástřiku, což trvá několik hodin. Nejlépe je obuv ošetřovat večer a nechat vsáknout a zaschnout nástřik přes noc.

Čištění obuvi

Nečistoty snižují prodyšnost obuvi a brání efektivnímu nanesení impregnace. Nečistoty z obuvi odstraňujeme jemným kartáčem a následně vyždímaným hadříkem namočeným v čisté vodě bez detergentů. Nikdy obuv nadměrně nemáčíme, zbytečně bychom tím prodlužovali sušení.

Pokud má obuv větší svrchní díly z tkaniny (Cordura), na její impregnaci je vhodný sprejový přípravek LOWA WATERSTOP PRO.

Po očištění a následné impregnaci obuv sušíme při pokojové nebo mírně zvýšené teplotě, nikdy obuv nesušíme v blízkosti silných tepelných zdrojů (oheň, ústřední topení, kamna, za sklem na přímém slunci). Prudce usušená useň či useň vystavená vysokým teplotám tvrdne a praská.

NĚKOLIK TIPŮ NA ZÁVĚR

Oživení matného vzhledu nubuku lze provést speciálním gumovým kartáčem, na semiš užívejte jemný mosazný kartáč.

Kožené podšívky turistické obuvi jsou vyráběny z velmi tenké rukavičkářské lícové usně o tloušťce 1,2– 1,5 mm. Obuv s koženou podšívkou je optimální pro ty uživatele, kteří jsou schopni vždy před dalším použitím obuv zcela usušit. Kožená podšívka má jednoduchou údržbu. Případné zašpinění odstraníme vlhkým hadříkem bez detergentů a několikrát za rok podšívku zjemníme běžným kosmetickým krémem na ruce.

Pro těžké podmínky, zejména vícedenní nasazení ve vlhkém a mokrém prostředí, je vhodnější obuv s membránovou podšívkou. Membránová podšívka nevyžaduje žádnou speciální údržbu, je třeba si však uvědomit, že membránovou podšívku nelze efektivně čistit. Jakákoli aplikace většího množství kapaliny zevnitř způsobí zatlačení nečistot do membrány a tím její ucpání. Podšívku lze otřít vlhkým vyždímaným hadříkem bez čistících přípravků. Proto musíme dbát na to, abychom membránu co nejvíce udrželi v čistotě. Jen tak uchováme její prodyšnost.

Pro správnou funkci musí být membrána co nejblíže u nohy (membrána je součástí podšívky a proti poškození je vždy kryta tenkou pevnou prodyšnou tkaninou). Použití silně tepelně izolujících ponožek je z fyzikálního hlediska pro funkci membrány nevhodné a to zejména při nízkých vnějších teplotách. Rovněž nevhodné jsou ponožky na povrchu hrubé, vyvolávající nadměrné tření mezi ponožkou a krycí vrstvou membrány. Ty nejprve krycí vrstvu membrány zchlupatí, později prodřou a následně může dojít i k poškození vlastní membrány.