Revivex®

REVIVEX® je ochranná známka používaná pro originální impregnaci všech membránových tkanin vyráběných firmou W. L. Gore & Associates, Inc., včetně materiálu Windstopper. Pro firmu GORE ji vyráběla firma McNETT Corporation, nyní firma COGHLAN´s Ltd.

Základem impregnace REVIVEX® jsou fluorokarbonové sloučeniny, které zajišťují vodoodpudivost impregnovaného materiálu, a přitom nesmáčejí s teflonovou membránou. Proto se na ní nezachytávají a nemohou ji ucpávat ani snižovat její prodyšnost. Podobně se chovají i k dalším hi-tech „nepropro“ materiálům, vyrobeným například na bázi polyuretanových zátěrů.

Dříve vyráběné silikonové impregnace postupně zhoršovaly prodyšnost membrány tím, že na ní ulpívaly, a proto firma GORE již před několika lety jejich používání pro své výrobky zakázala. Hlavním problémem silikonových impregnací je jejich vysoká přilnavost k materiálům membrány (tedy k teflonu nebo polyuretanu).

Problém s fluorokarbonovými sloučeninami je v tomto ohledu opačný. Tyto sloučeniny sice membránu nezanesou, ale také hůře ulpívají na impregnovaném materiálu. Tento problém se projevil u všech fluorokarbonových impregnací první generace a to byl hlavní důvod, proč se firma GORE obrátila na firmu McNETT s požadavkem na vývoj stabilních impregnací. Spoluprací těchto dvou firem vznikly impregnace REVIVEX® druhé generace, které v současnosti firma GORE užívá k primární impregnaci všech membránových textilií, které sama vyrábí.