Rozdělení stanů Grand Canyon podle použití

Expediční stany
nejsou pod značkou GC vyráběny. Pokud o tuto kategorii máte zájem, přejděte na záložku Nordisk.

Turistické stany
jsou nejrozšířenějším typem stanů. Jsou určené pro stanování v méně náročných terénních i klimatických podmínkách při běžné turistice. Na místo je dopravujeme vlastní silou (v batohu, na kole, v lodi) a stavíme a bouráme je častěji než jiné stany. Proto klademe důraz především na nízkou hmotnost, jednoduchou stavbu a malé rozměry.

Obytné stany,
též nazývané rodinné nebo kempinkové, stavíme minimálně na několik dní, na místo je dopravujeme automobilem a požadujeme od nich značný komfort bydlení. Tedy dostatečný ubytovací prostor, obvykle 2 – 3 samostatné ložnice, a také dostatečnou výšku pro stojící dospělou osobu. Do pozadí ustupují požadavky na hmotnost a rychlost stavby. Moderní rodinné stany mají nejrůznější tvary. Vejde se do nich početnější rodina či skupina kamarádů. Samozřejmostí je velký prostor pro zavazadla. Ve stanu najdeme prostornou předsíň, ve které můžeme pohodlně vařit či ji použít jako komfortní obytný prostor při nepřízni počasí. Samozřejmostí je více vchodů, obvykle krytých stříškou.

Speciální stany
Z kolekce GC do této kategorie můžeme zařadit obytné stany s konstrukcí indiánských týpí (modely Tepee a Black Falls)  nebo pasteveckých jurt (modely Indiana).