Supinace a pronace

SPS – supinačnš-pronační stabilizátor výrazně omezuje nebezpečí podvrknutí nohy a snižuje únavu vaziv v kotníku a koleni

Kolenní a kotníkový kloub se během chůze nejen ohýbají v předozadním směru, ale určitý pohyb nastává i ve směru příčném. Tyto pohyby (vtáčení došlapové plochy dovnitř a ven) se nazývá supinace a pronace. Slouží k tlumení rázů při došlapu na podložku. Tyto otřesy jsou absorbovány vazivy kolem jmenovaných kloubů. Nadměrná supinace a pronace může způsobit poranění vaziv a poškození kloubů.

Při došlapu na patu se vtáčí koleno dovnitř a vaziva se snaží tento pohyb eliminovat. Pokud do podešve vložíme na vnitřní stranu paty tvrdší klínek, omezíme nadměrné vtočení, usnadníme tak práci, kterou vaziva mají a snížíme jejich únavu.

Při odkročení z malíkové hrany je situace opačná a opět klínek pod malíkovou hranou výrazně pomáhá stabilitě chůze.

Řešení SPS pro model CA|MINO a model RANGER

U obuvi LOWA se setkáváme s mnoha typy stabilizátorů, které podle dané konstrukce podešve řeší omezení nebezpečí nadměrné pronace a supinace. A to jsou právě SPS stabilizátory, velmi často integrované do torzního stabilizátoru. Jejich hlavním přínosem je snížení únavy vaziv při chůzi a zvýšení bezpečnost chůze v nerovném terénu.