Jakou tepelnou izolaci nabízí zimní obuv LOWA

Podle tepelně-izolačních vlastnosti je zimní obuv LOWA rozřazena do 4 skupin, označených jednou až čtyřmi vločkami. Toto dělení společně se stručnou charakteristikou vidíte na následujícím obrázku.

Pokud Vám to připadá nedostatečně přesné, je třeba si uvědomit, že tepelně-izolační vlastnosti u obuvi a oblečení nelze jednoduše definovat meznímu vnějšími teplotami, které se uvádějí např. u spacích pytlů. Zatímco ve spacím pytli obvykle ležím bez pohybu a z těla se uvolňuje pouze teplo odpovídající klidové hodnotě, v botách či oblečení mohu provádět celou řadu rozličných činností a uvolňované teplo je velmi závislé na činnosti, kterou právě provádím.

Pokud tedy stoupám do kopce s těžkou zátěží, mé tělo produkuje výrazně více tepla než v klidu, a pak mi stačí méně izolovaná bota, než pokud při stejné teplotě sedím téměř nehybně na posedu a číhám na zvěř. I zimní obuv si musím vybírat podle převažující činnosti, pro kterou chci botu používat.

Proto je vhodnější charakterizovat zimní obuv podle použité tepelné izolace:
**** největší tepelný odpor (nejlepší tepelně-izolační vlastnosti) má podšívka GORE-TEX Duraterm a přídavnou vrstvou izolační vrstvy PrimaLoft® v množství 400 g/m2,
*** následuje podšívka GORE-TEX Partelana s přídavkem izolace PrimaLoft® v množství 200 g/m2,
** dvě hvězdičky označují použití podšívky GORE-TEX Partelana bez přídavku PrimaLoft®, a
* jednou hvězdičkou jsou označeny boty používající jako podšívkový materiál GORE-TEX Panda.

GORE-TEX DURATHERM, GORE-TEX PARTELANA a GORE-TEX PANDA jsou sendvičové tepelně-izolační podšívkové materiály od firmy W. L. Gore and Associates z USA, jejíž součástí je i membrána GORE-TEX.

Takže vybírat si musíme spíše podle charakteristiky daných skupin. Pro mírné zimy, jakých jsme v poslední době svědky, většinou stačí vyměnit univerzální vložky za zimní tepelně-izolační vložky.