Rozdělení stanů podle použití

Expediční stany
jsou určeny do těžkých terénních a klimatických podmínek. Většinou jde o stany vysoce specializované podle toho, o jakou expedici jde, jaké jsou předpokládané klimatické podmínky nebo jak bude stan na místo dopravován. Jinak vypadá vysokohorský útočný stan, odlišný je bivakovací stan do strmé stěny, jiné stany jsou určeny pro pobyt v základním táboře, jinak vypadají stany do pouště či stany pro extrémní závody. Expediční stany do větrných podmínek musí mít větší množství kotvících bodů a více prutů konstrukce. Vždy je výhodou regulovatelné větrání, možnost rychlé stavby a balení, možnost přemístit postavený stan a jiné vymoženosti. Stany se sněhovým límcem a chlopněmi jsou nezbytností pro zimní táboření.

Turistické stany
jsou nejrozšířenějším typem stanů. Jsou určené pro stanování v méně náročných terénních i klimatických podmínkách při běžné turistice. Na místo jsou většinou dopravovány vlastní silou (v batohu, na kole, v lodi) a stavíme a bouráme je častěji než jiné stany. Proto klademe důraz především na nízkou hmotnost, jednoduchou stavbu a malé rozměry.

Obytné stany, též nazývané rodinné nebo kempinkové,
stavíme minimálně na několik dní, na místo je dopravujeme automobilem a požadujeme od nich značný komfort bydlení. Tedy dostatečný ubytovací prostor, obvykle 2 – 3 samostatné ložnice, a také dostatečnou výšku pro stojící dospělou osobu (minimálně v předsíni). Do pozadí ustupují požadavky na hmotnost a rychlost stavby, i když jednoduchost stavby je výhodou vždy. Moderní rodinné stany mají nejrůznější tvary. Vejde se do nich početnější rodina či skupina kamarádů. Samozřejmostí je velký prostor pro zavazadla. Ve stanu najdeme prostornou předsíň, ve které můžeme pohodlně vařit či ji použít jako komfortní obytný prostor při nepřízni počasí. Samozřejmostí je více vchodů, obvykle krytých stříškou.

Speciální stany
Do této kategorie patří stany hangárového typu pro ubytování většího počtu lidí, táborové stany s konstrukcí indiánských týpí nebo pasteveckých jurt, a také česká tábornická specialita, stany podsadové. Specialitou této kategorie je většinou jednoplášťová konstrukce s využitím tradiční bavlněné celtoviny. Výhodou bavlněné celtoviny oproti syntetickým je vysoký komfort bydlení při vyšších vnějších teplotách. Relativně nízká vodonepropustnost bavlněné celtoviny (300 – 450 mm vodního sloupce) nemusí být problém, pokud zaručíme, že se nebudeme dotýkat za deště vnitřního povrchu vnější látky. U týpí to zaručuje lining (rosná plachta), ideální jsou však podvěšené vnitřní ložnice. Bavlněné stany se zavěšenými vnitřními ložnicemi představují skutečný luxus.