Typy stanových konstrukcí

Rozdělení stanů podle konstrukčních systémů

Stany tunelové
mají většinou jeden, dva nebo více prutů, které se nekříží, ale pouze vymezují tunelový tvar. Výhodou je velmi dobré využití zastavěného prostoru, jednoduchost a rychlost stavby či skladnost a lehkost ve vztahu k poskytnuté obytné ploše. Vnitřní stan je pod tropiko obvykle zavěšen a staví se zároveň se stanem vnějším. To oceníme při stavbě či balení za deště. Nevýhodou je nutnost kotvení, což ale v běžných podmínkách není problém.

Klasická kopule
je nejrozšířenější konstrukcí turistických stanů, a to jak letních, tak i třísezónních. Někdy jí nazýváme dóm (čtvercový nebo obdélníkový půdorys, dvouprutová konstrukce s jediným křížením), Dobře a jednoduše se staví, je lehká a levná. Do náročnějších větrných podmínek je tato konstrukce málo stabilní.

Stany geodetické
Do náročných větrných podmínek je optimální geodetická konstrukce. Hlavní výhodou je pevnost, stabilita a mnohem lepší využitelnost vnitřního prostoru než u jednoduché kopule. Zásadní nevýhodou je vyšší hmotnost, složitější stavba a vyšší cena. Nejjednodušší konstrukce je tvořena třemi pruty kříženými ve třech bodech, používají se však i konstrukce s více kříženími. Velmi oblíbená je konstrukce ze čtyř prutů, křížená v 5 či 7 bodech.

Kombinované konstrukce
U mnoha typů stanů se používá kombinace těchto základních typů. Dosahuje se tak lepšího využití vnitřního prostoru a zlepšení stability. Nejčastěji jsou vidět kombinace kopule s tunelem a také různá připojení předsíněk a apsid pro zvětšení úložného prostoru.

Stany dvouplášťové a jednoplášťové
Současné turistické stany jsou z devadesáti procent dvouplášťové – prodyšný vnitřní stan a nepromokavé tropiko. Dříve se však vyráběly stany jednovrstvé z impregnované bavlněné celtoviny. Bylo to třeba klasické áčko, které se stále používá u podsadových stanů. V mnoha dětských táborech se používají jako společenské stany (jídelna, klubovna) plátěná týpí, případně stany jurtové konstrukce. Někteří výrobci dodávají i jejich odlehčené polyesterové repliky s jednoduchou stavbou díky středové ocelové konstrukci. Výhodou stanů z bavlněné celtoviny je vysoký komfort bydlení v teplém počasí, což nemůže zaručit žádný stan se syntetickým tropikem.