Fast Lock – vnější aretace

Systém vnější aretace FAST LOCK se skládá z vnější objímky stahované excentrickým pákovým mechanismem. Je to druhé nejrozšířenější řešení pro nastavení délky hole. Umožňuje spojovat trubky i s eliptickým průřezem, kdy vnitřní aretace není možná, a také trubky z uhlíkového laminátu, kde je vnitřní aretace funkčně problematická. Na druhé straně vnější aretace vyžaduje přesné nastavení upínací páky pro daný obvod trubky. Tudíž její použití není příliš praktické v místě, kde se vnitřní trubka kónicky zúžuje.

Starší systém FAST LOCK řešil nastavení páky pomocí malého šroubku s křížovou hlavou, což vyžadovalo křížový šroubovák. Nová varianta se utahuje větší vroubkovanou maticí, kterou lze dotahovat prsty (bez nářadí).

Hlavní výhodou vnější aretace je snadné a rychlé ovládání. Zavírání a otvíráni aretační páky je možné provádět i v rukavicích, což oceníme zejména v zimě. Vnější aretace do nejtěžších podmínek využívá místo plastových duralové páky.

FAST LOCK firmy GABEL je originální v tom, že vždy kombinuje vnější aretační systém se superlehkou (10 g) vnitřní aretaci s jednočinným expandérem. Tím je výrazně zvýšena spolehlivost hole a osová pevnost spojení (70 kg jen FAST LOCK, 130 kg oba systémy). Při poruše jednoho ze systémů je druhý systém schopen zaručit plnou funkčnost.

FAST LOCK GABEL se vyrábí pro všechny používané průměry tub včetně uhlíkových.