RENEGADE SLAVÍ 25. NAROZENINY

Co přinesl rok 1997?  Václav a Dagmar Havlovi založili nadaci Vize 97. Poprvé v dějinách České republiky padla vláda (demise Václava Klause po tzv. „Sarajevském atentátu“). Tragicky zemřela princezna Diana, bývalá manželka prince Charlese.

Na sklonku minulého století se na hory chodilo v pevných pohorkách s lepenou nebo přišitou podešví. Neexistoval typ lehčích bot, které by byly určeny pro krátké výlety a jednodenní túry. Werner Riethmann si uvědomil, že lepená technologie neumožňuje výrazné snížení hmotnosti bot, a že je třeba uvažovat o zásadní změně způsobu výroby. Při výrobě běžeckých bot se již tehdy používala metoda přímého vstřikování a vývojový tým LOWA dostal za úkol zkusit adaptovat tuto technologii pro oblast turistické obuvi. Výsledkem jejich práce byl RENEGADE, revoluční turistická bota, která se stala základem nové kategorie obuvi do přírody – ATC (All Terrain Collection). Bota RENEGADE GTX MID se začala prodávat v roce 1997.

RENEGADE v podstatě položil základy pro celou kategorii multifunkčních outdoorových bot. To je dnes nejprodávanější kategorie outdoorové obuvi a je pochopitelně ATC je dominantní produktovou řadou i pro značku LOWA. Výhody multifunkční obuv jsou zřejmé. Je možné ji využít nejrůznějšími způsoby a pro nespočet druhů aktivit. Od jednodenních túr v alpském podhůří, přes lesní procházky se psem, až po městskou turistiku a každodenní nošení. Multifunkční boty LOWA poskytují tu nejvyšší úroveň pohodlí, jsou lehké, příčně tuhé, ale podélně ohebné, a zajišťují perfektní klimatický komfort.

LOWA se soustavně věnovala vývoji v oblasti multifunkční obuvi a zásadním způsobem inovovala i technologii vstřikování. V roce 2007 zahájila výrobu prvních bot nově patentovanou metodou vstřikování LOWA MONOWRAP®. Tato technologie umožňuje vytvořit na svršku boty polyuretanový rám, který má nejen designovou, ale hlavně ochrannou a stabilizační funkci. Do tohoto rámu je zapuštěn pryžový běhoun podešve, což umožnilo významné snížení hmotnosti. Od roku 2009 jsou technologií MONOWRAP vyráběny i všechny modely RENEGADE.

Dalším inovačním krokem bylo zvládnutí dvoukomponentního vstřikování, kdy je podařilo použít a kombinovat pružnější a měkčí polyuretan DynaPU® pro tlumící části podešve a odolnější tvrdší polyuretan DuraPU® pro ochranný rám. I tato inovace byla následně využita i v konstrukci modelů RENEGADE.

Pro 25. výročí bot RENEGADE připravila LOWA několik modelů s novým barevným konceptem, který kombinuje odlišné barvy usně a tkaniček. „BE YOUR OWN RENEGADE“ (volně přeloženo „Objev v sobě rebela“) je logo kampaně k 25.narozeninám bot RENEGADE, které odkazuje na revoluční přínos této boty a vyzývá nás k aktivním aktivitám v přírodě.