GLAMPINGOVÉ TÁBORY NORDISK

Pár slov úvodem. Slovo „Glamping“ vzniklo zkrácením anglického „glamorous camping“, tedy okouzlující kempování. Glamping spojuje klasické kempování v přírodě s komfortem hotelů či apartmánů. Glampingové stany jsou svým způsobem přepychová „obydlí“ s pohodlnou ložnicí, vlastním sociálním zařízením a třeba i terasou. Někdy nechybí ani jídelna či obývací pokoj. Obvykle jsou tvořeny bavlněnými stany, které díky vysoké prodyšnosti bavlněného plátna poskytují skutečně mimořádný klimatický komfort. Navíc glampingové tábory bývají postaveny v atraktivní přírodní lokalitě, která je sama o sobě výjimečná.

Chceme Vás seznámit se dvěma projekty této kategorie, na jejichž realizaci jsme se podíleli dodáním stanů NORDISK.  

Camp Fuego – https://www.campfuego.cz

Projekt Fuego Marka Pavaly vznikl v roce 2019 z potřeby vzdálit se alespoň na chvíli z města a vrátit se ke kořenům. Uvědomit si skutečné hodnoty a zapomenout na všední starosti. A jak toho všeho dosáhnout lépe než v přírodě, u ohně a se spoustou fantastického jídla? Marek Pavala je kuchař, kterého nepřehlédnete. Charismatický, potetovaný, talentovaný. Svůj kuchařský um ukázal poprvé na soutěži MasterChef v roce 2012, kde skončil třetí. Původně vystudovaný fotograf, který miloval architekturu a počítačovou postprodukci, se vzápětí upsal ostrým nožům a vařečkám. Marek o projektu řekl: „Fuego je kočovná škola vaření. Naší kuchyní je příroda, nepotřebujeme vzduchotechniku ani konvektomaty. Veškeré vaření se děje na otevřeném ohni, suroviny se připravují pod modrou oblohou a hostina se odehrává v obrovském stanu, vystlaném perskými koberci a pravými kožešinami.“ Kemp Fuego byl nejprve postaven na

Kokořínsku, pak se přestěhoval do Mníšku pod Brdy, třetí lokalita byla na Lounsku, a nyní již druhým rokem je v Radošovicích na Benešovsku. Marek používá stany NORDISK UTGARD a VANAHEIM. Původně účastníci spali ve stanech YDUN, nyní jsou pro účastníky používány podsadové skautské stany.

Projekt ASKAHA firmy BUSHCRAFT https://www.askaha.cz

Projekt glampingového tábora ASKAHA společnosti JUBÖ BUSHCRAFT s.r.o. byl dokončen letos (2023). Navázal na aktivity Tomáše Jurky a Tomáše Bösera, kteří si tak plní své sny předávat své zkušenosti a ukazovat lidem, jak trávit a užívat si pohodlně čas v přírodě. Právě s touto myšlenkou vznikl i celý areál ASKAHA, do kterého vtiskli část dobrodružství, které mají v srdcích.

Našli krásné místo obklopené lesem a přírodou, v srdci malebné vesničky Oskava na Šumpersku. Vesničkou protéká stejnojmenná říčka, jejíž jméno je často spojováno se starogermánským označením jasanového lesa (jesenice=askaha).

ASKAHA je místo, kde můžete slavit, odpočívat, nebo se potkávat s přáteli. Prozkoumejte, co vše Vám náš rozmanitý areál nabídne. Skutečně nevšední zážitek, na který jen tak nezapomenete. Areál Askaha se skládá z celkem osmi glampingových stanů NORDISK ASGARD 19.6. Abyste se cítili opravdu komfortně každý stan nabízí plochu 20 m2, manželskou nebo samostatnou postel, peřiny, polštáře, včetně ložního prádla, ručníků i odkládacích prostor. Stany jsou opatřeny osvětlením a lze využít i elektrickou zásuvku.